Ontstaan Wemeldinge
Wemeldinge is als nederzetting ontstaan op de kreekrug aan de grote restgeul door Zuid-Beveland, die bij Biezelinge is afgedamd.
De aan St. Maarten gewijde kerk zou een der oudste van Zuid-Beveland zijn, een dochterkerk van de Westmonster te Middelburg. De oorspronkelijke kern is in zijn ontwikkeling blijven steken. In de 13de eeuw heeft de bebouwing zich verlegd naar een dijk ten oosten van de kerk, die na een overstroming in 1134 is aangelegd. Deze dijk is terug te vinden in de huidige Dorpsstraat. Doordat alleen de kerk op haar oude plaats is blijven staan heeft het dorp een merkwaardige vorm gekregen.
Door de eeuwen heen heeft het puur agrarische dorp zich geleidelijk aan ontwikkeld. Van grote betekenis is de aanleg van het Kanaal door Zuid-Beveland, dat in 1866 in gebruik wordt genomen. Hier gaat een belangrijke economische impuls van uit. Nieuwe straten worden vanaf die tijd aangelegd in de richting van het sluizencomplex.
Minder betekenis heeft de ringspoorlijn op Zuid-Beveland, die in 1927 in gebruik wordt genomen en die ook Wemeldinge aandoet. Langs het kanaal komen diverse grote bedrijven. In de jaren '70 wordt het kanaal verbreed en verlegd. Bij Wemeldinge komt een open uitgang naar de Oosterschelde. Het oude sluizencomplex wordt buiten gebruik gesteld. Hier wordt een jachthaven aangelegd, terwijl op het sluisterrein woningen worden gebouwd.
Kanaal door Zuid-Beveland
Van oorsprong is Wemeldinge een schippersdorp dat door de ligging aan het einde van het kanaal door Zuid-Beveland een grote bekendheid had binnen de handel- en schipperskringen.
Door haar ligging heeft Wemeldinge altijd een grotere middenstand gehad dan dorpjes van gelijke grootte in Zeeland. Echter, door het verdwijnen in 1990 van de sluizen in het kanaal, verdween ook de dienstverlenende factor voor de ondernemers in Wemeldinge.
Oesterputten
Om het dorp nieuw leven in te blazen liet men het oog vallen op de recreatie, wat gezien de watersportmogelijkheden op, in en rondom de Oosterschelde ook een juiste keuze is gebleken. Er verschenen enige campings, en in de Stormezandepolder waar van oorsprong oesterputten te vinden waren, verrees het Villapark De Oesterbaai.
Restanten van soortgelijke oesterputten ziet men heden ten dage, bij laag water, tussen Villapark de Oesterbaai en Kattendijke nog steeds. Ook vinden we op de hoogte van het strandje, nog de restanten van het haventje van Lindenbergh.
Bouw Villapark
Door de ontwikkelaar van De Oesterbaai werd destijds gekozen voor kleurrijke woningen welke in vier fases zijn gebouwd.
De eerste drie fases kennen twee typen woningen, te weten de vrijstaande ‘Delta’ woningen en de twee onder een kap ‘Gamma’ woningen. Wat beide woningen wel hebben is dat ze gebouwd zijn volgens de norm alsof het om woningen gaat voor permanent verblijf. Hierdoor zijn de woningen ruim opgezet en van alle gemakken voorzien. De vierde fase welke gelegen is aan de binnendijk zijn duidelijk afwijkend en anders van opbouw, maar hebben ook wel het speelse uiterlijk.