De geschiedenis van Villapark de Oesterbaai

Villapark de Oesterbaai Villapark de Oesterbaai

Van oorsprong is Wemeldinge een schippersdorp dat door de ligging aan het einde van het kanaal door Zuid-Beveland een grote bekendheid had binnen de handel- en schipperskringen. Door haar ligging heeft Wemeldinge altijd een grotere middenstand gehad dan dorpjes van gelijke grootte in Zeeland. Echter, door het verdwijnen in 1990 van de sluizen in het kanaal, verdween ook de dienstverlenende factor voor de ondernemers in Wemeldinge.

Om het dorp een nieuw leven in te blazen liet men het oog vallen op de recreatie, wat gezien de watersportmogelijkheden op, in en rondom de Oosterschelde ook een juiste keuze is gebleken. Er verschenen enige campings, en in de Stormezandepolder waar van oorsprong oesterputten te vinden waren, verrees het Villapark De Oesterbaai.

Restanten van soortgelijke oesterputten ziet men heden ten dage, bij laag water, tussen Villapark de Oesterbaai en Kattendijke nog steeds. Ook vinden we op de hoogte van het strandje, nog de restanten van het haventje van Lindenbergh.

Door de ontwikkelaar van De Oesterbaai werd destijds gekozen voor kleurrijke woningen welke in vier fases zijn gebouwd. De eerste drie fases kennen twee typen woningen, te weten de vrijstaande ‘Delta’ woningen en de twee onder een kap ‘Gamma’ woningen. Wat beide woningen wel hebben is dat ze gebouwd zijn volgens de norm alsof het om woningen gaat voor permanent verblijf. Hierdoor zijn de woningen ruim opgezet en van alle gemakken voorzien. De vierde fase welke gelegen is aan de binnendijk zijn duidelijk afwijkend en anders van opbouw, maar hebben ook wel het speelse uiterlijk.